Amikor a gyógytorna nemcsak a megoldás, hanem a megelőzés legjobb eszköze is

A legtöbb páciens úgy gondolja, hogy majd elég lesz akkor foglalkoznia a gyógytornával, ha esetleg idősebb lesz és valamilyen mozgásszervi problémával fog szembesülni, esetleg egy lábtörésből kell meggyógyulnia, vagy talán egy agyvérzés miatt kell újratanulnia járni. Pedig a gyógytorna nemcsak a már kialakult betegségek vagy panaszok kezelésére szolgál, hanem megelőzésre is. Főleg ma, amikor annyira sokféleképpen árthatunk magunknak, például munka, esetleg edzés közben…

Egy dolgot már az elején érdemes leszögeznünk: a gyógytornász elsődleges feladata az életminőség javítása. Ebbe viszont nemcsak az tartozik bele, hogy megszüntessék a már kialakult mozgásszervi panasz esetén a fájdalmat, vagy a mozgást és a mozgáskoordinációt megtámadó Parkinson-kór esetén szinten tartsák a pácienst, esetleg egy lábtörés után segítsék visszanyerni a normál működési funkciókat.

Nem. A gyógytornász feladata ennél sokkal több, hiszen a prevencióban, a megelőzésben is hatalmas szerepet játszik. Mármint akkor, ha időben felismerjük a szakember irányítása mellett, az aktuális állapotunknak és a különböző veszélyfaktorok ismeretében végzett gyógytorna hasznosságát.

  

Mert a gyógytornára mindenkinek szüksége van

Végül is, a manapság tapasztalható felgyorsult, ugyanakkor kényelmes életvitelünknek elég sok káros hatása van, példának okáért ott van rögtön a mozgásszegény életmód. Ez nemcsak a sport hiányában figyelhető meg, hanem például a maguknak egyre nagyobb teret hódító ülőmunkák esetében is.

Hiába, hogy manapság igencsak divatosak a főként irodai jelenlétet igénylő munkák, a testünknek egyáltalán nem tesz jót a rengeteg ülés, az emberi szervezetet egyszerűen nem napi 6-8-10 óra ülésre találták ki. Hogy csak néhány példát említsünk a káros mellékhatások közül:

  • helytelen testtartás,
  • a vázrendszer felesleges terhelése,
  • gerincfájdalom,
  • fejfájás,
  • merev, rugalmatlan izmok,
  • elhízás,
  • porckorongsérv.

A felsoroltak természetesen csak a jéghegy csúcsa. Hiszen azzal, hogy a napod nagy részét a széken ülve töltöd, nemcsak a porckorongodra helyeződik akár 180%-kal nagyobb terhelés, de még a meszesedéshez vezető folyamatokat is felgyorsítja. Az izmok bemerevednek, kötötté válnak, ráadásul az ülés még az anyagcserefolyamatokat is akadályozza.

Többek között ez vezet a metabolikus szindróma kialakulásához is, ami azért olyan kockázati tényezőkkel jár együtt, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és például a cukorbetegség. Végeredményként pedig akár szívinfarktus, szívmegnagyobbodás, vese- és májelégtelenség, de agyvérzés is felléphet.

A gyógytorna nem csodaszer, de a megelőzésben hatalmas szerepe van

Annak érdekében, hogy a felsorolt betegségeket, fájdalmas tüneteket és a még nem érintett mozgásszervi panaszokat elkerüld, szükség van néhány fontos hozzávalóra. Ezek egyike természetesen a táplálkozás, hiszen, a mozgáshiány miatt sem mindegy, hogy mit és miből mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Természetesen fontos lenne a rendszeres sport is, ami átmozgatja a tested és nem hagyja eltunyulni az izmokat, de erre később még visszatérünk. Mert itt van nekünk még a gyógytorna is, aminek a segítségével még ülőmunka esetén is tehetsz például a gerinced épségéért.

Olyan gyakorlatokat végezhetsz ugyanis, amivel rögzítheted a helyes, a gerincet és a vázrendszert egyaránt érintő helyes testtartást. Ennek segítségével még a munkaidő közepén is úgy tudsz majd ülni, hogy a körülményekhez képest a lehető legkevesebb terhelés érje a gerincedet, a vállad ne essen előre a monitor felé, és az alkar izmai se álljanak be a gépelés miatt.

A helytelen vagy épp túl sok ülés rendkívül megerőltető a szervezet számára, ennek a túlterhelésnek az eredménye pedig nem csupán a már említett porckorongsérvben mutatkozik meg, hanem például az olyan lágyrészt érintő károsodásokban is, mint amilyen az izmokat, ínakat, idegeket éri. Ilyen mondjuk az ínhüvelygyulladás is, amit főként azok tapasztalhatnak meg, akik munkájuk során rengeteget gépelnek.

Emellett a gyógytorna segít abban is, hogy kicsit megdolgoztathassuk az ülőmunka során bemerevedő izomzatot is. Ebben az esetben sem csak a gerincoszlopot átszövő izomrengetegre kell koncentrálni, hiszen az ülés a térd, a comb és a lábszár izmaira is káros hatással van. A napi több órás ülés következményeként az izmok elvesztik rugalmasságukat, ami már egy lépcső megmászását, vagy egy hosszabb sétát is nehézkessé tesz. Az állóképesség leépüléséről nem is beszélve.

 

A szakértő figyelem az edzőteremben sem jön rosszul

Fentebb már említettük, hogy a sport milyen jelentős szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Annak ellenére, hogy elnyertük Európa legelhízottabb nemzete kétes elismerését, azért amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az edzőterembe járásnak itthon is kezd kialakulni a kultúrája.

Ez mindenképpen örvendetes tény, azonban nem elhanyagolható azon sportolók száma, akik szakértő útmutatás híján rosszul végzik el az adott gyakorlatot és így több kárt okoznak saját maguknak, mint hasznot. Például rosszul fordulnak, helytelen tartásban végzik el a feladatot, túl nagy súlyt emelnek, ráadásul azt is rosszul. Illetve ezek a káros szokások és mozdulatok a sorozatos ismétléseknek köszönhetően még rögzülnek is, így végső soron hosszú távú problémával kalkulálhatunk.

Ilyen esetekben szokott előfordulni az izomhúzódás, az izomszakadás, de akár még a térd vagy a boka is önálló vándorútra indulhat. Ezek elég kemény és fájdalmas tapasztalatok, amit egy gyógytornász segítségével könnyedén elkerülhetővé válik. Hogy miért?

Mert a gyógytornász figyel arra, hogy helyesen végezd el az adott gyakorlatot, hogy ne rögzüljön benned az izmaidra káros mozdulat. Emellett az állapotfelmérésnek köszönhetően, még tanácsot is ad, hogy mely területekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned az edzés során, a felkészültséged mellett az egyes izomcsoportokat mennyire érdemes terhelned.

Ne feledd: a gyógytornával az életminőségedet alapozhatod meg

Végső soron a gyógytorna abban segít neked, hogy csökkentsd a mozgásszervi panaszok és betegségek kialakulásának kockázatát – az egyes traumákat, mint amilyen mondjuk egy autóbaleset következtében kialakuló lábtörés úgysem tudod kivédeni –, valamint segítsen neked fenntartani azt a fajta életminőséget, amit megszoktál.

A preventív jelleggel alkalmazott gyógytorna ugyanis befektetés a jövődbe és az idősebb éveidbe: a mozgás örömének átadása mellett segít a helyes testtartás kialakításában, abban, hogy a korodhoz, a testalkatodhoz, az általános állapotodhoz képest egészségek maradjanak a mozgásban résztvevő izmok, csontok, ínak és porcok.

A megelőzésképpen végzett gyógytorna gyakorlatok gondoskodnak arról, hogy ne jelentsen problémát egy biciklitúra az unokákkal, egy hosszabb séta a családdal, elmenni a kedvenc boltodba, lemenni a lépcsőn, ha épp elromlott a lift, vagy akár csak felemelni a földről a bevásárlókosarat. Ezek mind olyan hétköznapi tevékenységek, amiket a gyógytorna segítségével porckopástól, ízületi gyulladásoktól vagy más mozgásszervi panaszoktól mentesen fogsz tudni végezni.

Bár az évek, évtizedek múlásával természetes, hogy a testünk veszít az erejéből és a rugalmasságából, azonban a békés, derűs és egészséges öregkor vagy az aktív 50-es és 60-as évek érdekében nem mindegy, hogy mennyit.

Előzd meg a bajt gyógytornával, vagy ha gyógytornászként olvastad a cikket, akkor kezeld a pácienseidet XXI. századi módon. Például az i-Clinic segítségével.

Kipróbálnád te is az első magyar gyógytornászoknak szánt praxis management szoftvert, ingyen és mindenféle kötelezettség nélkül?