Kik voltak ők? Bemutatjuk a gyógytornász szakma nagyjait!

Amikor először vagy akár többedik alkalommal mész gyógytornászhoz, biztos neked is megüti a füledet néhány olyan név, amelyeket a terapeuták és más szakmabeliek is kellő áhítattal, szakmai tisztelettel vagy nagy viták közepette emlegetnek. Nem egyszer terápiás módszerek nevében rejtik el azokat a szakmailag kiemelkedőt, nem ritkán egy-egy terápiás módszert megalkotó gyógytornászok nevét, akikről jó, ha te is tudsz néhány hasznos infót.

Azzal nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy minden szakmának megvannak az olyan kiemelkedő alakjai, akiknek a neve érdemes arra, hogy megőrizze őket az utókor. Mondhatnánk példának okáért Jamie Olivert, mint a világ egyik legismertebb szakácsát, Adrian Newey-t, mint az egyik legzseniálisabb mérnököt, akit a hátán hordott a föld, de ott van még Anna Wintour is, aki az amerikai Vogue magazin főszerkesztője.

Persze a felsorolt személyek roppant populáris példák voltak a sport, a kulináris élet és a divat világából, de fajsúlyosabb vizekre evezve azt mondhatjuk, hogy a gyógytornász szakmának is megvan a maga Gordon Ramsey-je. (Legalábbis, ami a világhírt illeti.) Úgyhogy nézzük is meg gyorsan, kiknek a nevével fogod szinte biztosan szembe találni magad, ha esetleg valamilyen gyógytornára szorulnál te, vagy valamely családtagod, barátod.

Aki mellett nem mehetünk el szó nélkül: Robin Anthony McKenzie

A McKenzie-módszer valószínűleg egyike annak 4 terápiás módszernek, amivel biztos, hogy találkozol a gyógytornán. És nem véletlenül! Robin McKenzie fejlesztette ki ugyanis azt a fajta speciális gerinctornát, amivel a lumbágó, a gerincsérv, a porckorongsérv is javítható.

A módszer lényege a hát megdolgoztatása a mozgásterápia segítségével: egyszerűen nem hagyja eltunyulni az izmokat és eszkalálódni az állapotot, hiszen az esetlegesen fellépő fájdalom ellenére olyan önállóan végezhető, egyénre és állapotra szabható mozgásformákkal dolgozhatunk, amelyek segítenek megelőzni a szövődményeket és a még nagyobb fájdalmakat.

A módszer annyira speciális és hatékony, hogy csupán a nemzetközi és / vagy a magyar McKenzie Intézet által kibocsátott tanúsítvánnyal rendelkeznek. A Nemzetközi McKenzie intézetet egyébként 1982-ben hozták létre Új-Zélandon, ahonnan McKenzie is származik. Módszerét több mint 40 országban alkalmazzák sikeresen világszerte, de természetesen több könyvet is írt mind a szakma, mind a páciensek számára, a „Gyógyítsd meg…” sorozat kifejezetten az öngyógyítást célozza meg.

Ha gerincferdülésed van, akkor az embered: Katharina Schroth

Bármily hihetetlen is, Katharina Schroth pályafutása nem gyógytornászként kezdődött, hiszen még egy kereskedelmi szakiskola tanáraként kezdett el érdeklődni a gerincferdülés kezelési lehetőségei iránt – mivel ő maga is abban szenvedett.

Állhatatos tanulmányainak, önképzésének és kutatásainak köszönhetően viszont már 1921-ben – vagyis mindössze 27 évesen – megnyithatta első intézményét, ahol páciensei a szabad ég alatt gyakorolhatták a kifejlesztett korrekciós gyakorlatokat. Ezen felül 1924-ben első publikációja is megjelent Légzéskúra néven és innen bizony már nem volt megállás.

Schroth módszerének lényege egyébként pontosan a légzésen alapul és nem zsákbamacskát árult: saját magán kísérletezte ki a terápiát és alkotta meg a gerincferdülés – vagyis a háromdimenziós scoliosis – kezelési módszerét. Ebben vegyítette egymással a speciális légzéstechnikát, a célzott feszítéseket, valamint a tartáskorrekciót annak érdekében, hogy kezelje a gerincoszlop deformitását.

A Schroth terápia lényege ugyanis pontosan ez: a háromdimenziós légzéstechnikával próbálják meg elérni a gerinc felegyenesedését és a törzs középre történő visszaforgatását. Módszerét egyébként előbb a lánya, majd az unokája fejlesztette tovább és tökéletesítette.

Amennyiben mozgásfejlesztésre vagy épp mozgáskorrekcióra szorulsz: Moshe FeldenKrais

Moshe Feldenkrais is olyan tehetség volt a gyógytornász szakma egén, aki eredeti foglalkozását tekintve, teljesen más vonalon indult el az életben. Mivel már gyerekként is érdekelte a matematika és a természettudományok, néhány kalandos vargabetű megtétele után Párizsba ment gépész- és villamosmérnöki diplomát, valamint doktorátust szerezni és Európa első feketeöves dzsúdómesterévé válni.

Csakhogy.

A II. világháború kitörését követően Angliába menekült, ahol tudását tengeralattjárók utáni kutatásban relativizálta, méghozzá a haditengerészet kötelékében. Mivel így minden nap hajóra kellett szállnia, kiújult egy korábbi sportsérülése, ami főként a térdére volt igencsak káros és fájdalmas hatással. Mivel az őt ellátó orvos szerint a műtét csupán 50%-os sikerrel kecsegtetett, Feldenkrais is saját magán kezdett el kísérletezgetni.

Tudományos tanulmányai okán nem ált távol tőle a kutatás, így módszere kidolgozásához egyaránt tanulmányozni kezdte a gyermekek fejlődését, az anatómiát, a biológiát, a kineziológiát, a pszichológiát, a jógát, az antropológiát, valamint a neurológiát is.

E rendkívüli információhalmazból szűrte ki az igazán lényeges információkat és használta fel őket az érzékszervi tudatosságot előtérbe helyező terápiája megalkotásához. A módszer végül annyira sikeresnek bizonyult, hogy Feldenkrais térdproblémái is megszűntek, ráadásként pedig azóta is sikeresen alkalmazzák különböző mozgásszervi megbetegedések, izommerevségek, krónikus ízületi fájdalmak esetében, vagy esetleg balesetek, illetve operációk utáni rehabilitációk során. És persze sportolói-, valamint művészi teljesítmény növelésére is.

Korai manuálterápia, a gerincoszlopnál vagy az ízületeknél: Dieter Dorn

Dieter Dorn személyében ismét egy önkéntes pályamódosítóval van dolgunk, aki németországi földművesként kezdte földi pályafutását. Azonban az egyik nehéz munkanap során sikerült úgy megragadnia egy nagyobb darab farönköt, hogy utána egyszerűen nem tudott felegyenesedni.

Mindazonáltal Dorn hátát egy falujabeli öreg parasztember roppantotta vissza a helyére, de úgy, hogy azonnal megszűnt tőle minden fájdalma. Dornt annyira lenyűgözte az eset, hogy többször is megfigyelte a gyógyítóját munka közben, így amikor sajnos elhunyt, át tudta venni a helyét egy ideig.

Mintegy 10 évvel az első kezelése után Dorn úgy látta, hogy itt az ideje az egészségügyi képzésének, majd kidolgozta a saját technikáját: ez abból állt, hogy saját kézzel kitapogatta az esetleges egyenlőtlenségeket, majd fellazította a tartóizmot és a helyére pattintotta – tornáztatta a rebellis csigolyát.

Persze kifejlesztése óta számos finomításon esett át a technika, ma már inkább egy kíméletes gerinc- és ízületi terápiával gyógyító módszer, amit többek között gerincferdülés, degeneratív gerincbetegségek vagy épp funkcionális végtagrövidülés esetén alkalmaznak sikeresen.

Gerincproblémákra és nyújtásra: Rudolf Breuss

Ha már Dieter Dorn-t is megemlítettük, nem mehetünk el szó nélkül Rudolf Breuss osztrák természetgyógyász mellett sem, hiszen az általa kifejlesztett masszázst általában a Dorn-terápia kiegészítő elemeként szokták alkalmazni.

Talán Breuss az egyetlen kakukkfióka a társaságban, hiszen a természetgyógyász megítélése – főként a szintén általa kidolgozott léböjtkúra tekintetében – elég kétséges. Mindenesetre a Breuss masszázs kifejezetten gyengéden bánik el a gerincbántalmakkal az orbáncfűolaj, valamint egy speciális papír segítségével.

A masszázs lényege az, hogy fellazítsa a gerincet, az ott futó izmokat és kötőszövetet, de jótékony hatással van a porckorongokra is, a Dorn-terápiával kombinálva pedig kifejezetten hatásos lehet, még a gerincnyújtásban és a gerincfájdalmak csökkentésében is.

Gondoltad volna, hogy a gyógytornász szakma nagyjai leginkább saját panaszaik enyhítésére alkották meg a ma is használatos terápiáikat? Amiket ráadásul az i-Clinicben te is teljesen a pácienseidre szabhatsz.

 

 

Kipróbálnád te is az első magyar gyógytornászoknak szánt praxis management szoftvert, ingyen és mindenféle kötelezettség nélkül?