Gyógytorna a koronavírus árnyékában – hogyan változtatja meg a járvány az egészségügyi ellátást?

A koronavírus beköszöntével szinte egyik pillanatról a másikra felfordult az életünk. Előbb a szórakoztató- és vendéglátóipar, valamint a turizmus állt le a nullára, majd a járványhelyzet súlyosbodása az egészségügyi ellátásra is rányomta a bélyegét: műtétek ezreit törölték, vizsgálatokat halasztottak el és a háziorvosi ellátás is inkább telefonon vagy online módon zajlott. De mi lesz ezután?

Nagy kérdés, hogy mi lesz a járványhelyzet csillapultával: visszatér minden a normál kerékvágásba, vagy a most elkezdődött, kényszerszülte digitalizációs folyamat, a rendelések online térbe költözése tovább folytatódik?

Akár a saját praxisodban kezeled a pácienseidet, akár az állami szektorban tevékenykedsz gyógytornászként, illetve terapeutaként, az utóbbi néhány hét számodra sem lehetett túl egyszerű. Mivel a COVID-19 főként cseppfertőzés útján terjed, vagy esetleg zoonózissal, fontos volt, hogy az egész ország területén a minimálisra csökkentsük az emberi érintkezések számát.

Hiszen egy tüsszentés, egy köhögés során levegőbe kerülő vírusmolekulák által bárki elkaphatta a vírust. De még közös tárgyhasználat során is megvan rá az esély abban az esetben, ha valaki a megfelelő kézfertőtlenítés nélkül fogta meg például a kilincset, a buszon a kapaszkodót, az okostelefont, a számítógép billentyűzetét vagy épp az ugrókötelet. Ennél fogva a szakorvosi és háziorvosi rendelők, a kórházak, a terápiás központok is lehetséges veszélyforrássá váltak.

De akkor mi legyen a páciensekkel? Maradjanak ellátás nélkül?

Minden bizonnyal ez a kérdés fogalmazódhatott meg orvosban, nővérben, ápolóban, betegben és benned is 2020. március 14-én, miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadta a rendeletet, melynek értelmében visszavonásig csupán a sürgős, halaszthatatlan és életveszélyt elhárító esetekben lehetett bármilyen beavatkozást illetve vizsgálatot elvégezni.

A rendelet értelmében konzultációk, műtétek, rehabilitációs programok és vizsgálatok tömkelege tolódott hónapokkal későbbre. Azonban terapeutaként te is jól tudod, hogy már egy kifordult térd is milyen hosszútávú következményekkel járhat, ha a kellemetlen és igencsak fájdalmas mozdulat során megnyúlt térdszalagok nem kapják meg az őket megillető figyelmet.

De említhetnénk azt az esetet is, amikor egy vállficam után kell helyre rakni a tévúton járó ízületet, vagy esetleg egy agyvérzést követőn kell újratanulnia járni a páciensednek. Egy szó mint száz: mindenfajta időbeli késlekedés rontja a betegeid felépülés esélyeit. Ez az egy dolog minden szakterületben közös: az elmaradt gyógytorna és rehabilitációs kezelések miatt a betegeknél súlyos mozgáskorlátozó vagy életminőséget rontó szövődmények alakulhatnak ki. Éppen ezért, egyetlen betegnek sem lenne szabad ellátatlanul maradnia.

Ebben segít neked és a betegeknek a digitalizáció

Jelenleg ugyanis azt láthatjuk, hogy a koronavírus miatti kényszerhelyzet valószínűleg pont az egészségügy eddig kissé döcögős digitalizációs folyamatát gyorsította fel, hiszen erre a patthelyzetre gyorsan kellett életképes megoldást találni.

Ennek megfelelően, első körben a háziorvosi ellátás költözött át a telefonvonalakra majd az e-mailre, később pedig néhány helyen – nagyrészt a magánorvosi szektorban – még az online konzultáció is megvalósulni látszott. Illetve, ahol már adott volt a digitális infrastruktúra, egyre nagyobb méreteket öltött az ilyen jellegű megkeresések száma.

A gyakorlatban mindez elég változatos képet mutat. Vannak olyan egészségügyi szolgáltatók, ahol emailben előre bekérik a pácienst foglalkoztató kérdéseket és panaszokat, majd az online konzultáció során erre válaszolnak. Ugyanakkor arra is egyre több példát találni, hogy a beteg adott szolgáltatón keresztül vagy kiválasztja a számára szimpatikus orvost, vagy szintén előre megadja a panaszait és ezek fényében videóhívás keretében megkeresi őt az orvosa mondjuk Zoomon vagy Skype-on keresztül.

Egy-egy ilyen konzultáció során az orvosok minimum 20-30 percet töltenek el a páciensekkel. Fontos, hogy ez nem rohamtempó: a pácienseknek lehetőségük van arra, hogy minden kérdésüket feltegyék a szakembernek, receptet vagy a konzultáció során feltárt problémák kapcsán akár beutalót is írathassanak maguknak az adott terület szakorvosaihoz. Vagyis egyszerűen, felesleges, több órás várakozási idő nélkül tudnak konzultálni egy egészségügyi szakemberrel a problémájukról úgy, hogy ki sem kell tenniük a lábukat otthonról.

Jelen helyzetben ezzel a megoldással egyrészt a járvány terjedését is lassítani lehet és más jellegű fertőzések elkapásának kockázata is csökkenthető – amivel ugye egy orvosi rendelő várótermében találkozhatna. Másrészt az online rendelés az orvosi ellátások szünetelése során megnyugtató segítséget jelent az egyszerűbb esetek kezelése szempontjából a páciensek számára.

Ezzel természetesen a hazai egészségügy digitalizációja is új szintre lép, hiszen a korábban már bevezetésre kerülő e-receptek, illetve e-kórlapok jelentősen megkönnyítették a betegek és a szakma életét is – természetesen az átállási nehézségek, illetve a kezdeti gyermekbetegségek legyőzését, valamint a kacifántos szabályozás ésszerűsítését követően.

 

Hogyan tudod ezeket a tapasztalatokat hasznosítani a gyógytornász praxisodban?

A kérdés evidens, hiszen a szükséges gyakorlatok többségét biztosan te is az egyes terápiás kezelések során szoktad megtanítani a pácienseidnek. Azonban ezek a lehetőségek a fenti rendelet lazítása ellenére igencsak beszűkültek. Nemcsak a szabályozás, de a páciensekből kiváltott védekezési reflexek miatt is. (A fertőzésveszély okán ugyanis korántsem biztos, hogy szívesen mennek olyan helyre, ahol magasabb a megbetegedés kockázata, mint otthon, biztonságos körülmények között.)

Emellett a koronavírussal kapcsolatban már olyan iránymutatások is napvilágot láthattak, hogy a jövőben együtt kell élnünk ezzel és még számtalan más járvánnyal is. Bár most talán némileg csillapodni látszik a helyzet, de a virológusok arra számítanak, hogy a koronavírus időről időre vissza fog térni, így például az őszi-téli időszakban szintén számíthatunk majd hasonló jellegű korlátozásokra, mint amiket az elmúlt 1-2 hónapban tapasztaltunk.

 

A megváltozott helyzethez a praxisodnak is alkalmazkodnia kell

Emiatt olyan alternatívák után kell nézned, amelyek az erősen korlátozott időszakokban is biztosítják számodra a személyes konzultációk-terápiák kiesésével hiányzó bevételeket, vagy legalább azok egy részét. Találd meg te is azokat a csatornákat, amelyeken keresztül online eléred a pácienseidet: a fenti példáknál maradva, tarts egyéni vagy akár hasonló problémákkal küszködők körében csoportos online terápiás kezeléseket, akár Zoomon vagy Skype-on keresztül. Ezzel a módszerrel nyomon követheted, hogy mennyire végzik el jól a páciensed az előírt gyakorlatokat.

Ráadásul a személyi edzők és jógaoktatók már kikövezték számodra az utat, hiszen előszeretettel használják a szolgáltatásuk „home office” kompatibilis közvetítéséhez ezeket a platformokat. Az ilyen karanténos időkben akár te is átteheted ezekre a felületekre a székhelyedet. Később pedig akár párhuzamosan is futtathatod a kettőt, így ráadásul a területi lefedettséged is nőhet, hiszen nemcsak lokális viszonylatban tudsz segíteni a páciensednek, hanem akár az ország másik végén is.

Ezen kívül akár olyan terápiás csomagokat is összeállíthatsz, amelyekhez általad rögzített videós útmutatók során, 1-1 gyakorlatsor szakszerű bemutatásával segíted a betegeid gyógyulását, amit a páciensed rendelkezésére bocsátasz. Mivel ezek a videók értékes bevételi források lehetnek számodra, ne töltsd fel őket a Youtube-ra, hanem tartsd egy zárt, korlátozott hozzáférést biztosító rendszeren, például az i-Clinicen belül.

Itt a saját felhasználói profiljukon keresztül is elküldheted a csomagjának megfelelő segédanyagokat a betegednek, hiszen ez az okos szoftver több egy egyszerű betegnyilvántartó rendszernél. Az i-Clinicben ugyanis nemcsak szöveges formátumban készítheted és juttathatod el a személyre szabott gyakorlatsorát, de képekkel illusztrálva, vagy akár videós formátumban is.

Ráadásul a modern kor követelményeihez igazodva, nonstop hozzáfér a leleteihez, a vizsgálati anyagaihoz, a házi feladatként kapott gyakorlataihoz és még üzenetet is tud írni neked a felületen belül. Ezzel a lehetőséggel te is sokkal magasabbra emelheted a szolgáltatásod színvonalát, hiszen a digitalizációs törekvéseknek köszönhetően a páciensek digitális elvárásai is nőni fognak.

Az i-Clinic biztosította lehetőségekkel azonban megérkeztetheted a praxisodat a XXI. századba. Próbáld ki az i-Clinicet, mert a versenytársaid figyelmét sem fogja elkerülni!  

Kipróbálnád te is az első magyar gyógytornászoknak szánt praxis management szoftvert, ingyen és mindenféle kötelezettség nélkül?