Ne kössenek gúzsba a sémák: rugalmasan is kezelheted a pácienseidet

Az egészségügyi szolgáltatásokat tekintve sok alapvető dolog szolgálja a pácienseid érdekét. A nyilvánvaló egészségmegőrzés és gyógyítás kétségkívül ezek egyike, azonban van még néhány olyan tényező, amikkel sikeresen növelheted a betegeid elégedettségét, egyúttal a gyógyítási folyamatot is felgyorsíthatod. Például a hatékony időgazdálkodás és egy kis rugalmasság a betegkezelési folyamataidban pontosan ilyen nem elhanyagolható apróság. Máris kifejtjük, hogy mire is gondolunk.

Amennyiben nem tegnap kezdted gyógytornász pályafutásodat, biztosan te is átéltél már néhány olyan pillanatot, amikor az adott szituációban a szíved szerint kicsit rugalmasabb lettél volna. Rugalmasabb, mint amit a körülmények vagy a több évtized alatt berögzült gyakorlat szerint értelmezett szabályok engedtek.

Itt jön képbe a rugalmas pácienskezelés

Elképzelhető, hogy ez a karriered kezdetén fordult elő veled, amikor te esetleg egy újfajta terápiával vagy gyakorlatsorral próbáltad volna meg helyrehozni azt a kifordult térdet, ami eléd került, de a felettes kollégád nem engedte, hogy a saját elképzelésed szerint lásd el a beteget. Még akkor sem, ha egyébként az általad alkalmazni kívánt módszer hatékonyabb vagy kíméletesebb lett volna a páciensetek esetében.

Persze az is előfordulhatott már néhányszor, hogy a központi vizsgálati lapok számodra teljesen illogikus elrendezésétől és kérdéseitől kapsz újra és újra sikítófrászt. Hiszen a tapasztalatod okán sokkal hatékonyabb kérdéssort tudnál összeállítani magadnak, ha éppenséggel teret hagynának a kreativitásodnak.

Végül is, amennyiben már évek óta dolgozol gyógytornászként, mára biztosan kialakult a saját tapasztalataidon, a betegek, illetve a kollégák visszajelzésein alakuló munkafolyamatod. Viszont ahhoz, hogy a képességeid szerint a legjobban tudd végezni a munkádat, időnként teljesen más kérdéseket kellett vagy kellene feltenned, mint ami például a központosított vizsgálati lapokon szerepel.

Vagy ahogy már fentebb is említettük, a rigorózus beidegződéseken túlnőve jó lenne a saját szakmai meglátásod szerint, valamint a pácienseidre szabottan összeállítani a házi feladatként feladott gyakorlatsorokat. Ez ugyebár egy kórházi rendelés keretén belül az írott és íratlan szabályoknak való megfelelés kényszere miatt nem mindig lehetséges. És persze az is előfordulhat, hogy az elavult rendszerek miatt a technikai feltételek nem adottak ehhez.

Mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Vegyük például az előre már szép számban kinyomtatott – és mégis folyton elfogyó – Word dokumentumokat, amikben igen körülményes bármilyen változtatást végrehajtani. Főleg akkor, ha sokunkhoz hasonlóan, sajnos te sem tartasz katonás rendet az Asztalodra vagy a különböző mappákba mentegetett dokumentumaid között.

Itt ugyanis előfordulhat az a roppant sajnálatos eset, hogy ha minden egyes betegedre vagy akár a panaszok valamely fajtájára szabott verziót szeretnél létrehozni, akkor a szerkesztésekkel, a kérdések folytonos átírásával vagy áthelyezésével komoly perceket vesztesz el.

Ráadásul egy idő után az is kérdésessé válik, hogy hova is mentsd le az újdonat lapokat: egyrészt a számítógéped memóriakapacitása is véges, az pedig előre megjósolható, hogy a pácienseid száma nem csökkenni, sokkal inkább nőni fog. Éppen ezért, ha minden egyes beteged összes dokumentumát a gépeden tárolod, előbb-utóbb be fogja mondani az unalmast – ráadásul a mapparendszeredhez is külön útmutatóra lesz szükséged.

Másrészt a csak számítógépen tárolt adatok esetében egy tönkremenő vagy meghibásodó gép akár végzetes csapást is mérhet rád. Ha előzetesen nem töltötted fel a felhőbe a létfontosságú dokumentumaidat vagy nem tárolod őket egy külső winchesteren, esetleg valamilyen betegnyilvántartó rendszerben, akkor akár végső búcsút is mondhatsz nekik.

Még rosszabb a helyzet akkor, ha papíralapon töltögeted és gyűjtöd, illetve tárolod ezeket a dokumentumokat. Ezeket egyébként a pácienseid egy része is elhagyja – például a házi feladatául kapott gyakorlatsorokat – és a tárolásuk rövid időn belül komoly helykapacitási és rendszerezési problémákat okozhat.

Szóval némi rugalmasság nem árt…

… mert így legalább nem hátráltatnak a körülmények a pácienseid kezelésében. Ha például az i-Clinicet vesszük górcső alá, azt láthatjuk, hogy már a vizsgálati lapok esetében is rendkívül sokoldalú megoldást nyújt a fentebb taglalt problémákra.

Kezdjük rögtön azzal, hogy az i-Clinicben annyi és olyan sokféle vizsgálati lapot tudsz létrehozni, ahányat csak szeretnél. Ezeket el is mentheted sablonként, de a kitöltött verziót természetesen a pácienseid többi anyagaihoz is hozzácsaphatod.

Ami ezen kívül igazán jól tud jönni az az, hogy ebben az okos szoftverben építhetsz a tapasztalataidra, illetve a saját igényeidre. Ennélfogva a kérdéseket és azok sorrendjét mindig az adott páciensre szabottan tudod összeállítani, de akár az egyes sérülés- illetve betegségtípusokhoz is létrehozhatsz egy-egy célzott kategóriát (amikben aztán kérdéseket az egyes betegek tekintetében még tovább tudod finomítani).

Emellett nem mehetünk el szó nélkül a személyre szabott gyakorlatsorok mellett sem. Ebben egészen új szintre emelheted a pácienskezelési gyakorlatodat, hiszen itt sem a központosított sémákat kell követned, hanem megfelelhetsz a betegeid igényeinek:

  • Az i-Clinicben ugyanis lehetőséged van arra, hogy minden egyes páciensednek saját gyakorlatsort állíts össze, és ezeket el is mentsd az anyagához.
  • Az adott feladatokhoz részletes leírásokat is rendelhetsz, így a beteged tisztában lesz az adott mozdulat helyes elvégzési módjával, valamint azzal is, hogy ez miért jó neki, mit erősít vele.
  • Teljesen a páciensedre szabhatod az adott feladatokat, azok sorrendjét, de még az ismétlésszámokat is. Ha mondjuk valamiből ugyanis x*y ismétlésszám a sztenderd mennyiség, azonban a beteged az állapotából kifolyólag (például a sérülés nagysága, a regeneráció lassúsága vagy akár a testsúlya miatt) nem lenne képes elvégezni az előírt mennyiségeket, akkor azt módosíthatod az ő állapotának megfelelően. Ez természetesen visszafelé is működik, ha esetleg többet bírna, mint az előírtak.
  • És amivel tényleg megérkezel a XXI. századba: a gyakorlatsorokhoz még olyan képeket és videókat is csatolhatsz, amik az adott művelet helyes elvégzését mutatják be. Ez különösen azok számára fontos, akik inkább vizuális beállítottságúak és a szemük előtt megelevenedő dolgokat jobban maguk elé tudják képzelni és így könnyebben tudják feldolgozni, mint a leírtakat.

Persze a rugalmasságot nemcsak a „lapokban” mérjük

Hanem abban is, hogy ezekkel a remek funkciókkal egyrészt mennyi időt spórolsz a pácienseidnek és magadnak, hiszen a kézzel kitöltögetett dokumentumok elég hosszadalmas procedúrát eredményeznek.

A hagyományos toll és papír módszer ugyanis jóval lassabb, mintha egyből a számítógépen rögzítenéd egy erre tervezett programban a szükséges információkat. Emellett gondolj bele abba is, hogy a betegeid javarészt éppolyan elfoglaltak és éppen olyan túlhajszoltak, mint te magad.

Éppen ezért számukra komoly visszatartó erő lehet egy hosszú, körülményes és feleslegesen sok időt igénybe vevő eljárás, még akkor is, ha a saját egészségükről van szó. Akár az is előfordulhat, hogy a hosszú várakozási idő és a nem igazán professzionális kézzel töltögetés miatt már meg sem jelennek a következő konzultáción.

Vedd figyelembe még azt is, hogy ha már a kezdettől fogva az i-Clinicben rögzíted és szabod rájuk a szükséges dokumentumokat, akkor végre nem kell attól tartaniuk, hogy a kézzel leírt információk elvesznek vagy hiányos kerülnek be a betegnyilvántartó rendszerbe.

De persze az a probléma is kiküszöbölődik, amit az általuk elhagyott vizsgálati lapok és házi feladatok okoznak. Főleg annak okán, hogy a saját felhasználói felületükről végre ők is hozzáférnek ezekhez az anyagokhoz. Az otthonuk kényelméből, egy okostelefonról, tabletről vagy épp számítógépről. Anélkül, hogy téged zavarnának vele.

Ha ránk hallgatsz, akkor ezt az előnyt nem hagyod elveszni! Kezdd el használni az i-Clinicet még ma és gyógyíts meg minél több beteget.

Kipróbálnád te is az első magyar gyógytornászoknak szánt praxis management szoftvert, ingyen és mindenféle kötelezettség nélkül?