Miért lenne fontos, hogy a munkáltatók is foglalkozzanak az ülőmunka káros hatásaival?

Szokták mondani, hogy ép testben ép lélek, de vannak olyan szituációk – sajnos egyre több – amikor pontosan a munka betegít meg. Azonban mielőtt nagy üzemi baleseteket vizionálnál a lelki szemeid elé, felhívjuk rá a figyelmedet, hogy az ehhez hasonló sajnálatos eseteknél sokkal gyakoribb és jóval alattomosabb egészségkárosodással kell szembenézned: méghozzá az ülés következtében kialakult gerincproblémákkal.

A jóléti társadalmak velejárója, hogy egyre több kényelmes, kevesebb mozgást igénylő munka, szórakozási lehetőség és persze közlekedési alternatíva van, mint akárcsak 40-50 évvel ezelőtt is, nem beszélve az azt megelőző időkről.

Régen minden jobb volt? Talán inkább nem annyira kényelmes!

Ha csak a XX. század hajnalát nézzük is, akkoriban még nem volt szinte minden háztartásban saját gépkocsi, ritkább helyi, illetve távolsági buszjárat- és vonatmentrend állt a rendelkezésünkre a mindennapi utazásainkhoz, nem pedig a kényelmes autó. Azokban az időkben nem a számítógép vagy a tv előtt görnyedve töltötték el az emberek a szabadidejük nagy részét, hanem némileg mozgásgazdagabb tevékenységekkel.

Kirándulásokkal, hosszas sétákkal, sportokkal. Aki megtehette, többet járt kiállításra, könyvtárba, több időt töltött kertészkedéssel, amik még ha nem is érnek fel egy-egy kimerítő edzéssel, azért a szürke hétköznapok során is mozgásban tartották az emberi szervezetet.

Természetesen a mai felgyorsult világ és az egyre-másra szaporodó követelmények, a szoros határidők betartása miatt nem engedhetünk meg magunknak olyan időkiesést, ami például egy munkahelyi sétával járna, de ettől még a helyzet komoly: a lakosság 70-80%-a szenved ugyanis fájdalmas gerincproblémáktól.

Egyébként, ha már itt tartunk, akkor bizony irodai, illetve ülőmunkából is jóval kevesebb volt, mint manapság. Mostanra a digitális fejlődésnek köszönhetően a kézzel fogható termelést és személyes kontaktust igénylő feladatköröket leszámítva, szinte minden foglalkozás űzhető irodából, valamint akár home officeban is az otthoni gép mellől, így még kevesebb mozgásra, ellenben sokkal több ülésre késztetve magunkat.

 

De mi bajod lehet a sok – és helytelen – üléstől?

Nos, a derekunk köré rakódó zsírpárnákat leszámítva akár porckorongsérv vagy a csontok meszesedése is előfordulhat. Nem mintha a mozgásszegény életmód és az ülőmunka kettőséből keletkező plusz kilókra fittyet kéne hányni, hiszen ezzel feleslegesen terheljük a gerincet, a térdet és persze a szívet is. Hosszútávon a túlsúly évekkel rövidítheti meg az életet, úgyhogy érdemes odafigyelni arra is, hogy az ülőmunka során azért ne vigyük túlzásba a többlet kalóriák fogyasztását.

Most azonban térjünk vissza a gerincproblémákhoz!

Ha ugyanis egy kicsit a dolgok mögé nézünk, akkor azt látjuk, hogy a tévhitekkel ellentétben az ülés sokkal inkább megterheli a gerincet, mint az állás. Főként a helytelen ülés, ami miatt majdnem 180%-kal jobban terheljük meg a porckorongokat.

Ennek következménye viszont fájdalomban és mozgásban korlátozottságban sem elhanyagolható, hiszen így az állandó, féloldalasan jelentkező nyomás miatt olyan mozgásszervi betegségek alakulhatnak ki, mint a már fentebb is említett porckorongsérv, vagy épp meszesedés.

A képernyő felvett rossz tartás ugyanis nemcsak a vázrendszerre van káros hatással, de az izmok és a szalagok túlterhelése következtében, sajnos sikeresen megakadályozza a szövetekben végbemenő anyagcserefolyamatokat és a keringést is. Ennél fogva például egyre kevesebb kollagént termel újra a testünk, amely elengedhetetlenül fontos lenne például a porcok megfelelő és fájdalommentes működéséhez.

Ez ugyanis az az anyag, ami a porcok fájdalom nélküli súrlódását biztosítja, ha ez elvész a szervezetből, akkor sokkal sérülékenyebbek lesznek a porcok, az izmok, a csontok. Emiatt nagyobb lesz a balesetveszély, de akár degeneratív elváltozások is kialakulhatnak, hiszen a gerinc egyébként mozgásra lett kitalálva, nem napi 8-12 óra ülésre.

Azok a fránya tünetek

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szervezetünk szinte azonnal jelzi, ha valami nem megfelelően működik. Ha te is ülőmunkát végzel, akkor ezek a tüneteke fogják felhívni a figyelmedet arra, hogy valami baj van:

 • derék- és hátfájdalom,
 • fejfájás,
 • merev, kevésbé rugalmas izmok.

Ilyen esetekben az ülőmunka miatt a gerinced mentén végigfutó mély hátizmok sajnos elgyengülnek, így már nem tartják meg olyan erősen a testedet, mint korábban. Tetőzi a bajt, hogy a laptop vagy a PC képernyője felé hajolva a nyakad előre görnyed, merevvé és görcsössé válik, ráadásként pedig még a vállaid is kényelmetlen pózba esnek előre.

Így nem csoda, ha a rossz tartás miatt olyan nyomás helyeződik a porckorongodra, hogy porckorongsérv lesz a vége, vagy csak „szimplán” annyi, hogy alig fogod tudni behajlítani vagy épp kinyújtani a térdeidet. Lássuk be, ez azért elég kellemetlen szituációkat eredményezhet, hiszen már egy lépcső megmászása, egy hosszabb séta, vagy egy kis foci is fájdalmas pillanatokkal járhat és a trombózisveszélyről már ne is beszéljünk.

A helytelen ülés káros hatásainak azonban itt még mindig nincsen vége, hiszen az effajta mozgásszegény, ülőmunkával együttjáró életmód jelentősen megnöveli az úgynevezett metabolikus szindróma kialakulásának esélyét, aminek olyan nem elhanyagolható következményei lesznek, mint például a szívinfarktus, az agyvérzés, esetleg vese- vagy májbetegség, illetve a szív megnagyobbodása.

Persze kezdetben mindezek csupán olyan tünetekkel járnak együtt, mint:

 • a magas vérnyomás,
 • a magas koleszterinszint,
 • a cukorbetegség,
 • és a lelassuló anyagcsere-folyamatok.

Munkáltatóként kérdezheted, hogy mi közöd van neked ehhez…

… akkor az emberi, törődő, empatikus, felelősségteljes hozzáálláson kívül azt mondanánk, hogy ha jobban felméred a helyzetet, akkor azt fogod látni, hogy a munkatársaid, a kollégáid egészségügyi problémái miatt te is elég rosszul járhatsz. Gondolj csak bele a következő szituációba: kilátásban van egy nagy árbevétellel és profittal kecsegtető projekt, amit igencsak szűkös határidővel kellene véghez vinnetek.

Azonban a projekt kulcsembere gerincsérv miatt hosszú hónapokra kiesik a munkából, te pedig ilyen rövid idő alatt nem találsz még egy olyan remek szakembert, mint ő. Így viszont búcsút mondhatsz a kérdéses projektnek, ami akár a céged növekedésének záloga is lehetett volna.

Persze a fenti panaszok és tünetegyüttesek nemcsak ilyen drasztikus szituációkat eredményezhetnek, de akár még a vállalati büdzsére is rossz hatással lehetnek: ha kicsit utána számolsz, hogy a kollégáid betegállománya miatt évről évre vagy akár hónapról hónapra mennyi táppénzt kell kifizetned utánuk anélkül, hogy a termelés-szolgáltatás zavartalan lenne, könnyedén arra a megállapításra juthatsz, hogy talán neked is jobban megéri odafigyelni az egészségükre.

Így előzd meg a gerincbántalmakat és a többi egészségügyi problémát a cégedben

Mindenekelőtt, az ülést tedd számukra a lehető legbiztonságosabbá. Vagyis:

 • lehetőleg a gerinc szükségleteinek figyelembevételével készült, ergonómiai kialakítású székekkel lásd el az irodát,
 • ha ez egyelőre túlságosan költséges megoldás lenne, gyógyászati szakboltokban kapni olyan kiegészítőket, amelyek egészségesebbé teszik az egy helyben ülést,
 • taníttasd meg a kollégáidat helyesen ülni egy gyógytornásszal,
 • a munkaállomásokat egészségesen alakíttasd ki (azaz a monitor szemmagasságban legyen elhelyezve, hogy ne kelljen felé görnyedni, míg a billentyűzet kényelmes távolságban legyen tőled, hogy ne a felé nyújtózkodás közben sérüljön a tartásod, a széked pedig kellően magas legyen ahhoz, hogy a lábad még érje a talajt, viszont a bokád, térded és csípőd alkotta háromszög derékszöget zárjon be),

Ezen kívül még olyan figyelmességekkel szolgálhatod az egészségüket, mint például az időről időre igénybe vehető gyógymasszázs, sport- és edzéstámogatások a mozgás elősegítése érdekében, vagy épp a vállalati büfé hizlaló kínálatának egészséges nassolnivalókra cserélése.

Gyógytornászként olvastad a cikket? Akkor egyrészt oszd meg az ismerőseiddel is, másrészt pedig ismerkedj meg közben az i-Clinickel! Vagyis azzal az okos szoftverrel, ami újradefiniálja mindazt, amit idáig a betegek nyilvántartásáról gondoltál.

Kipróbálnád te is az első magyar gyógytornászoknak szánt praxis management szoftvert, ingyen és mindenféle kötelezettség nélkül?