Lépésről lépésre: jogosultsági beállítások

Egy korábbi posztban már nagy vonalakban ismertetésre kerültek a felhasználói típusok kapcsán adható jogok, most azonban alaposabban is megnézzük, hogy a Fiókom/Jogosultságok menüpont alatt található hatalmas és kissé ijesztő táblázatban mennyi mindent tudtok akár felhasználónkként külön-külön beállítani. Az itt található jogosultságok két nagy csoportba lehet sorolni: klinikához tartozó szabályozások (ezek találhatók a táblázat első oszlopaiban) és felhasználóhoz tartozó beállítások.

Klinika beállítások balról jobbra haladva az táblázatban:

  • Authorities read: a klinikához tartozó terapeuta és recepciós jogok megtekintése. Azaz a jogosultságok menüpont megtekintésének joga.
  • Authorities write: a klinikához tartozó terapeuta és recepciós jogok módosítása. Azaz a jogosultságok menüpontban kiosztott jogokat nem csak megtekinteni, de módosítani is tudja. Természetesen ahhoz, hogy valaki módosítani tudja a jogosultságokat, előbb szükséges a jogosultságok megtekintéséhez való jog.
  • Clinic calendar read: a klinika összes naptári eseményének megtekintése: az ehhez való jog szintén
    összefüggésben áll más jogokkal. Ahhoz, hogy valaki meg tudja tekinteni a klinika összes naptárát, jogot kell adni a klinika összes terapeutájának és páciensének megtekintéséhez is, hiszen a naptárbejegyzések hordozzák ezeket az információkat.
  • Clinic calendar write: a klinika összes naptári eseményének módosítása, új naptárbejegyzések felvételének a joga a klinika terapeutái számára. Itt is előfeltétel a naptár megtekintéséhez való jog.
  • Clinic chat message read: a klinika összes felhasználójától kapott üzenet olvasása, még fejlesztés alatt áll.
  • Clinic chat message write: a klinika összes felhasználójának üzenet írása, még fejlesztés alatt áll.
  • Clinic patient read: a klinika összes páciensének megtekintéséhez való jog. Akik ezzel a joggal rendelkeznek, a Fiókom menüpont alatt látni fogják a Páciensek almenüpontot és az ott szereplő páciens listát. A páciensekhez tartozó adatlapot szintén meg tudják nézni, de azt módosítani már nincs joguk. Ezzel a joggal nem látható még a páciensekhez berögzített vizit sem. Mivel a vizitek során már egészségügyi adatok, információk kerülhetnek rögzítésre, így szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy azokat minél korlátozottabb kör tudja alapértelmezetten megtekinteni és csak szándékos, tudatos döntéssel kaphassanak a klinikánál dolgozók hozzáférést.
  • Clinic patient visit read: a klinika összes pácienséhez tartozó vizitek megtekintése. Ennek feltétele az előző jogosultság, tehát ahhoz, hogy ez működni tudjon, az is kell, hogy a páciensek megtekintéséhez is legyen jog. Ekkor a páciens adatlapon kívül a vizitek is elérhetővé válnak.
  • Clinic patient write: a klinika összes páciensének módosítása. Ez a jogosultság csak a személyes adatok körére vonatkozik. Ahogy a megtekintés is külön szabályozás alá esett a vizitekkel kapcsolatban, úgy azok módosítása, pontosabban új vizitek felvétele nem saját pácienshez is külön jog.
  • Clinic read: a klinika összes adatának megtekintése, azaz a Klinika szerkesztése menüponthoz ad hozzáférést megtekintésre.
  • Clinic therapist read: a klinika összes munkatársának megtekintése. Hasonlóan a klinika összes páciensének megtekintéséhez, itt is a Fiólom/Munkatársak menüponthoz ad hozzáférést. Láthatóak a listában szereplő munkatársak, az adatlapok megtekinthetők. Azonban nem ad jogot az adatok módosítására, új munkatárs felvételére.
  • Clinic therapist write: a klinika összes munkatársának módosítása, azaz személyes adatok, kezelések stb. módosításának joga. Valamint ezzel lehet új munkatársak felvételéhez is jogot adni.
  • Clinic write: a klinika szerkesztése menüpont alatt található különböző adatok, pl. nyitvatartás, kezelőhelyiségek, ászf szerkesztéséhez ad jogot.

Felhasználói fiókhoz tartozó beállítások, tovább haladva jobbra a táblázatban:

  • E-mail settings read: e-mail beállítások megtekintése, ez a funkció még fejlesztés alatt.
  • E-mail settings write: e-mail beállítások módosítása, ez a funkció még fejlesztés alatt.
  • Exercise read: saját gyakorlatok megtekintése, azaz a Gyakorlatok menüpont elérhetősége. Azok a munkatársak, akiknél ez nincs engedélyezve, egyáltalán nem tudnak gyakorlatokat létrehozni, hiszen magát a menüpontot se fogják látni. Abban az esetben, ha egy terapeuta csak az olvasáshoz való jogot kapja meg, úgy ő csak a vele megosztott gyakorlatsorokkal tud dolgozni, saját maga újat nem hozhat létre.
  • Exercise write: saját gyakorlatok létrehozásának, módosításának, megosztásának a joga.
  • Mediaitem upload: páciens adatlapon a dokumentum feltöltéséhez ad jogot.
  • Not owned visit version created: nem saját páciensnek vizit létrehozása, azaz ez ad lehetőséget arra, hogy akár egy recepciós felvegye az első vizitet vizsgálati lappal annak ellenére, hogy a páciens nem tartozik hozzá. Ahhoz, hogy egy munkatárs a klinika bármely páciensénél vizitet vehessen fel, előfeltétel, hogy láthassa és szerkeszthesse a klinika összes páciensét és rendelkezzen a vizit megtekintése joggal is.
  • Own calendar read: a Naptár menüpont megtekintésére ad jogot. Ha egy munkatárs nem rendelkezik ezzel, úgy a Kezdőlapján sem fogja látni a hozzá aznap érkező pácienseket.
  • Own calendar write: míg a saját naptár megtekintésével csak láthatja egy terapeuta, hogy milyen időpontok vannak a számára felvéve, ezzel a joggal már ő is tud saját maga számára időpontokat berögzíteni.
  • Own chat message read: saját páciensekhez tartozó üzenetek menüpont megtekintésének a joga. Ebben az esetben a terapeuta csak olvasni tudja a páciensek által számára küldött üzeneteket, de válaszolni már nem.
  • Own chat message write: a saját páciensek esetében nem csak megtekinteni tudja a terapeuta a számára küldött üzeneteket, de válaszolni is tud azokra.
  • Own patient read: saját páciensek megtekintésének a joga, azaz a Pácienseim menüpont láthatósága. Amennyiben egy terapeuta nem rendelkezik ezzel a joggal, úgy nem láthatja a saját pácienseit, csak a saját adatait tudja szerkeszteni, illetve gyakorlatokat, vizsgálati lapokat hozhat létre, amiket megoszthat másokkal. Terapeuták esetében tehát nem célszerű kikapcsolni ezt a jogot.
  • Own patient visit read: saját pácienshez tartozó vizit megtekintése, azaz egy páciens adatlapját megnyitva a baloldali sávban található Vizitek és Vizitek összehasonlítása menüpontot szabályozza. Ha egy terapeuta nem rendelkezik ezzel a joggal, akkor csak egy páciens listája lesz, akik számára időpontokat tud felvenni, viziteket nem.
  • Own patient visit write: saját pácienshez tartozó vizit módosítása. Ezzel a joggal nem csak láthatja a vizitek menüpontot a terapeuta, hanem vizitet fel is tud venni. a páciensei számára. Ehhez mindenképp szükséges, hogy a terapeuta megtekinteni és szerkeszteni is tudja a saját pácienseit.
  • Own patient write: saját páciens módosítása. Ahogy a korábbi hasonló jogoknál is már ki lett emelve, úgy igaz itt is, hogy az olvasási jog előfeltétele annak, hogy szerkeszteni is lehessen. Ezzel lehet a terapeuták számára jogot adni ahhoz, hogy a saját pácienseik adatait módosíthassák.
  • Patient suspension: ezzel lehet jogot adni a munkatársak számára a páciensek felfüggesztett státuszba rakásához. Ahhoz, hogy ez működni tudjon, mindenképp jogot kell adni az illető munkatársnak ahhoz, hogy megtekinteni és szerkeszteni is tudja a klinikához tartozó összes pácienst. Ez a funkció még fejlesztés alatt, de hamarosan számotokra is elérhető lesz. A pontos működéséről ebben a posztunkban olvashattok.
  • SMS settings read: SMS beállítások megtekintése: sms beállítások megtekintéséhez jog, ez a funkció még fejlesztés alatt.
  • SMS settings write: SMS beállítások módosítása: sms beállítások módosításának joga, ez a funkció még fejlesztés alatt.
  • Survey read: a vizsgálati lapok menüpontot teszi elérhetővé. Ezzel a joggal a munkatárs csak megtekinteni tudja a vizsgálati lapokat, azokat szerkeszteni vagy újakat létrehozni már nem.
  • Survey write: vizsgálati lapok módosításához, új vizsgálati lapok létrehozásához, megosztásához ad jogot.
  • User name edit: felhasználó nevének módosításához ad jogot. Ez alapértelmezetten nincs engedélyezve csak a klinika adminisztrátora számára. Ezzel lehet jogot adni a páciensek és munkatársak felhasználói nevének módosításához.
  • User type edit: felhasználó típusának módosítása: ennek a bepipálásával jogot adhatunk a munkatárs számára, hogy a többi munkatár felhasználói típusát megváltoztassa, például recepciósról terapeutára, terapeutáról klinika adminisztrátorra stb. Ehhez természetesen látnia kell a klinikához tartozó többi munkatársat és rendelkeznie kell a módosítás jogával is.

Az egyes jogosultságokkal kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy a szerkesztéshez való jog működéséhez minden esetben előfeltétel az olvasáshoz való jog is. Ott, ahol a több funkció is összefonódik (ilyen például a klinika naptár, ahol a klinika összes terapeutáját és páciensét is láthatod), a helyes működéshez elengedhetetlen, hogy minden kapcsolódó jog beállításra kerüljön.

Kipróbálnád te is az első magyar gyógytornászoknak szánt praxis management szoftvert, ingyen és mindenféle kötelezettség nélkül?